نوشتن خاطرات تلخ و شیرین یا روزمرگیها در دفتری که ممکن است برای هرکداممان سر و شکل و ویژگی منحصربهفردی داشته باشد، عادتی است که حالا شاید جایش را به نرمافزارهای موبایل یا کامپیوترهای خانگی داده باشد. اما نوشتن روی کاغذ آن هم وقتی که عطر ورقههای آن با بوی خودکار یا مداد ترکیب میشود خودش حال دیگری دارد. در سینما هم بارها شاهد نقش یک دفتر مخصوص بودیم که یادداشتهای خصوصی درون آنها گاهی برای صاحبانشان دردسر درست میکردند و گاهی خود روایتگر داستانهایی بودند که اشک و لبخند برایمان به ارمغان میآوردند؛ یادداشتهای روزانه در این فیلمها به بخش بزرگی از خاطرات تلخ و شیرین قهرمانها و حتی ضدقهرمانهای داستان تبدیل میشدند.
در این مطلب به دنبال ۱۰ فیلم و سریال با شخصیتهایی رفتیم که خاطرات روزانهی خود را در دفترچه یادداشت مینویسند یا صدایشان راوی آن یادداشتها است و به نوعی آن دفترچه نقش ستارهی فیلم را بازی میکند. فهرستی از فیلمها و سریالهایی که ما را با خود همراه میکنند و به ما یادآور میشوند چرا نوشتن در دفترچهی یادداشت روزانه، صرفنظر از موضوع، میتواند آرامش به ارمغان آورد. این فیلمها ما را به خنده و گریه میاندازند و احساسات غم و شادی ما را غلغلک میدهند.
۱. خاطرات بریجیت جونز (Bridget Jones’s Diary)
- کارگردان: شارون مگگوایر
- بازیگران: رنی زلوگر، هیو گرانت، کالین فرث
- محصول: ۲۰۰۱
- امتیاز متاکریتیک: ۶۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
وقتی یک ناشر کتاب به نام بریجت، تصمیم گرفت سال جدید خود را با ارادهای آهنین و تصمیمهای قاطع شروع کند، از یک دفترچه یادداشت به عنوان کمک در این راه استفاده کرد. در نتیجه، خندهدارترین کتابی که در فیلم به نمایش گذاشته شد، دفتر یادداشت او بود! از ابتدا تا انتها، دفتر یادداشتهای روزانهی بریجت بخشی لحظهلحظههای ماجراجویی او است! از اشتباهات بزرگ تا پشتکار پیروزمندانه، دفتر یادداشت بریجت قهرمان او بود.
۲. خاطرات کری (The Carrie Diaries)
- سازنده: کندیس بوشنل
- بازیگران اصلی: آنا سوفیا راب، آستین باتلر، الن وانگ
- محصول: ۲۰۱۳-۲۰۱۴
- امتیاز متاکریتیک: –
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
این سریال درام کری بردشاو جوان را در دوران دبیرستان در نیویورک نشان میدهد که برای ورود به مجلهی مد کارآموزی میکند. دقیقا مانند سریال اصلی، دفتر خاطرات کری به عنوان راوی هر قسمت عمل میکند، و او چالشهای یک نوجوان را در نیویورک دههی ۱۹۸۰ به تصویر میکشد. کری در کنار فراز و نشیبهای زندگیاش، برخی از بهترین (و احمقانهترین!) مدهای دههی ۸۰ را نشان میدهد!
۳. خاطرات آنه فرانک (The Diary of Anne Frank)
- کارگردان: جرج استیونس
- بازیگران: ملی پرکینس، جوزف شیلدکات، شلی وینترز
- محصول: ۱۹۵۹
- امتیاز متاکریتیک: ۵۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
هر دو کتاب، فیلم کلاسیک محصول ۱۹۵۹ و مینیسریال تلویزیونی محصول ۲۰۰۹ حول دفترچهی خاطرات آنه میچرخند. این دفترچهی یادداشت روزانه، زندگی آنه را همانطور که بود، با درونیترین افکار و احساسات او به تصویر میکشد. او صادق است و اغلب در توصیف دیگران چاپلوسی به خرج نمیدهد. دفتر خاطرات آنه همچنین راوی ترس او از تمام افراد مخفی و کسانی که نمیشناسد و همچنین کسانی که به او کمک میکنند است. علاوه بر این، دفتر یادداشت روزانهی آنه آرمانهای او و، به طرز غمانگیزی، امیدها و رویاهایش را برای روزهای پس از جنگ به تصویر میکشد.
۴. دوگی هاوزر. ام دی (Doogie Howser, MD)
- سازنده: استیون باچکو، دیوید ای کلی
- بازیگران اصلی: نیل پاتریک هریس، مکس کسلا، بلیندا مونتگومری
- محصول: ۱۹۸۹-۱۹۹۳
- امتیاز متاکریتیک: –
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۵ از ۱۰
نیل پاتریک هریس ۱۴ ساله در سریالی قدیمی و در نقش نوجوانی باهوش بازی میکند. در پایان هر قسمت از سریال «دوگی هاورز»، دوگی شخصیت اصلی داستان در دفتر یادداشتهای روزانهاش وقایع هر روز را مینویسد. این پسر باهوش از هر یادداشتی که ثبت میکند، درسی میآموزد. شنیدن خاطرات این اعجوبه از زندگی رو به بزرگسالیاش تجربهی شیرینی است.
۵. دراکولای برام استوکر (Bram Stoker’s Dracula)
- کارگردان: فرانسیس فورد کاپولا
- بازیگران: گری اولدمن، ویونا رایدر، آنتونی هاپکینز
- محصول: ۱۹۹۲
- امتیاز متاکریتیک: ۵۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
رمان دراکولا اثر برام استوکر شاید یکی از بهترین کاربردهای دفتر خاطرات یا یادداشت روزانه در روایت یک داستان باشد. و شاید تنها فیلمی که از یادداشتها و خاطرات خونآشام برای روایت داستانش استفاده کرد، نسخهی سال ۱۹۹۲ با بازی کیانو ریوز و وینونا رایدر بود. داستان این فیلم دربارهی مبارزی به نام ولاد و معروف به دراکولا است که پس از بازگشت به خانه متوجه خودکشی همسرش میشود. او که حالا به خونآشام تبدیل شده است، بعد از مدتها تناسخ همسرش را در کالبد زنی میبیند که بسیار به او شباهت دارد.
۶. اما (Emma)
- کارگردان: آتمن دا وایلد
- بازیگران: آنیا تیلور جوی، جانی فلین، میا گاث
- محصول: ۲۰۲۰
- امتیاز متاکریتیک: ۷۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
با دیدن این فیلم حتما مشتاق خواهید بود که قسمت بیشتری از دفتر یادداشتهای روزانهی اِما را ببینید. او قبل از آشنایی با هریت و شروع کار ناموفق خود به عنوان خواستگاری چه نوشت؟ در هر صورت، تفکرات او عاشقانه و شیرین است. همچنین آن دفتر مملو از لحظات روشنی برای اِما بود. بین خانم وستون و دفتر خاطراتش، اِما بیشتر از قبل خودش را شناخت و این دفتر به او کمک کرد تا به آقای نایتلی جذاب برسد!
۷. هری پاتر و تالار اسرار (Harry Potter and the Chamber of Secrets)
- کارگردان: کریس کلمبوس
- بازیگران: دنیل ردکلیف، روپرت گرینت، اما واتسون
- محصول: ۲۰۰۲
- امتیاز متاکریتیک: ۶۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
هم در فیلم و هم در کتاب «هری پاتر و تالار اسرار»، یک دفترچهی خاطرات نقش اصلی را ایفا میکند. دفتر خاطرات تام ریدل، جینی ویزلی تنها را دستکاری کرد و در پایان به نبردی حماسی برای هری، هرمیون و رون منجر شد. دفترچه یادداشت هم مشکل و هم راه حل بود و این موضوع به یکی از هوشمندانهترین کاربردهای دفترچه یادداشت در یک فیلم تبدیل شد!
۸. دفترچه خاطرات (The Notebook)
- کارگردان: نیک کاساویتس
- بازیگران: رایان گاسلینگ، ریچل مکآدامز، جیمز گارنر
- محصول: ۲۰۰۴
- امتیاز متاکریتیک: ۵۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
این فهرست بدون حداقل یک فیلم که اشک ما را در آورد کامل نخواهد شد! این فیلم بر اساس اولین کتاب نویسنده نیکلاس اسپارکس ساخته شده است. در حالی که دفتر خاطرات این داستان کتابی است که آلی نوشته است، بعد از تماشای فیلم همچنان آن را به عنوان دفترچهی خاطرات زنی خواهید دید که نمیخواهد بزرگترین عشق زندگی خود را فراموش کند.
۹. تقدیم به همهی پسرانی که عاشقشان بودم (To All the Boys I’ve Loved Before)
- کارگردان: سوزان جانسون
- بازیگران: لانا کاندر، جنا پریش، آنا کاتکارت
- محصول: ۲۰۱۸
- امتیاز متاکریتیک: ۶۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
اگر این فیلم شیرین را ندیدهاید یا داستانش را نخواندهاید، ما هرچه بگوییم حق مطلب را ادا نکردهایم! چرا که کتاب و فیلم یک دفتر خاطرات معمولی را روایت نمیکنند. لارا جین شخصیت اصلی داستان به جای ثبت روایتهای روزانهاش در یک دفترچه یادداشت، تمام احساسات خود را در نامههایی که هرگز پست نمیکند، مینویسد. نامهها در مورد احساسات او نسبت به پسرهایی است که به دلایلی نمیتواند به آنها بیان کند. بنابراین، او آنها را با خیال راحت در جعبهای در اتاقش قرار میدهد. تا اینکه روزی نامهها به دست پسرها میرسد. این نامهها و احساسات و افکار بعدی او این کمدی رمانتیک را به شکلی غیرمنتظره و لذتبخش روایت میکند.
۱۰. خاطرات خونآشام (The Vampire Diaries)
- سازنده: کوین ویلیامسون
- بازیگران اصلی: نینا دوبرو، پاول وسلی، ایام سامرهلدر
- محصول: ۲۰۰۹-۲۰۱۷
- امتیاز متاکریتیک: –
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
این سریال پرطرفدار دربارهی دو برادر خونآشام است که به شهر جدیدی نقل مکان میکنند و یکی از برادرها به نام استفان با دختری به نام النا دوست میشود. برادر دیگر که اندکی خوی شیطانی هم در وجود خود دارد باعث دردسرهایی برای استفان میشود که همیشه قصد دارد او را کنترل کند تا خون بیگناهی را برای سیر شدن نریزد. النا که عادت به نوشتن اتفاقات روزانهی خود دارد، حالا خاطرات خود را با شرایط جدیدی که با آن مواجه شده است مینویسد.
بعد از فصل اول سریال «خاطرات خونآشام» چیز زیادی از النا نمیبینیم که در خاطراتش بنویسد. با این حال، به این معنی نیست که النا از دفترچه یادداشتهای روزانهی خود برای کنار آمدن با مشکلاتش استفاده نمیکند. این دفترچه راه فرار او و همچنین جایی است که او تمام احساسات خود را به جای پنهان کردن درک میکند.
منبع: The Silver Petticoat Review