ساختن یک فیلم کمدی خوب سخت است. شما نه تنها باید تماشاگران را بخندانید، بلکه باید کاری کنید که آنها به اندازه کافی به شخصیتهایی که در حال تماشایشان هستند اهمیت دهند و ۹۰ تا ۱۲۰ دقیقه درگیر داستانشان شوند. اگر اندکی از مسیر اصلی کمدی منحرف شوید، شخصیتها بسیار سطحی از آب درمیآیند. اگر میزان طنز و شوخطبعی فیلمتان کم باشد، شما را متهم به ساخت یک ملودرام میکنند. به هر حال، کمدی همیشه در حال تکامل است و در طول قرن بیست و یکم تاکنون شاهد تغییرات متعددی در این ژانر بودهایم. بدون شک جاد آپاتو نه تنها به انواع کمدیهای مورد پسند مخاطبان آگاهی دارد، بلکه بر نحوه ساخت فیلمهای کمدی نیز تاثیر فوقالعادهای داشته است. برای مثال، او به بازیگران اجازه داد تا بداههپردازی کنند و همین امر تنوع زیادی در بسیاری از فیلمهای بلند ایجاد کرد که اگر بخواهیم صادقانه بگوییم، قبلا وجود نداشت.
- ۱۰ فیلم عاشقانهی برتر دههی ۹۰ میلادی به تفکیک سال
- ۵۰ فیلم کمدی برتر قرن ۲۱ به انتخاب مجلهی رولینگ استون
- ۱۵ بازیگر برتر فیلمهای کمدی-رمانتیک از بدترین تا بهترین
همچنین شاهد ظهور یا بازگشت متخصصان کمدی زیاد دیگری بودیم که داستانهای با طراوت و منحصربه فردی ارائه میدهند که قطعا لذت بخش هستند و یک تجربه سینمایی واقعا عالی محسوب میشوند. افرادی مانند ادگار رایت، شین بلک، فیل لرد و کریس میلر و بسیاری دیگر آثار بسیار خاصی را ایجاد کردند که مورد استقبال مخاطبان زیادی قرار گرفتند.
در طی ۲۰ سال گذشته، فیلمهای کمدی فوقالعاده، ماندگار و البته خندهدار بسیاری ساخته شدهاند. بنابراین بد نیست با هم نگاهی به گذشته بیاندازیم و بهترین فیلمهای کمدی قرن ۲۱ را انتخاب کنیم.
۱. بهترین نمایش (Best in Show)
- کارگردان: کریستوفر گست
- بازیگران: یوجین لوی، کاترین اوهارا، کریستوفر گست
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
فیلم «باد قدرتمند» نیز بسیار عالی است و میتوانست در این لیست جای بگیرد اما از نظر خندهدار بودن، «بهترین نمایش» اثر بهتری است. این فیلم دارای شخصیتهایی بسیار عالی و بازیگرانی فوقالعاده است و داستانی متفاوت دارد که در آن شاهد سگهایی نمایشی هستیم که ستارگان فیلم هستند و صاحبان آنها افرادی نامناسب به نظر میرسند. این فیلم، دوستداشتنی، دلگرمکننده و در مواقع لزوم، گزنده است (پارکر پوزی و مایکل هیچاک بهعنوان یک زوج به طرز عجیبی نفرتانگیز هستند) و شوخیهای این اثر هیچ وقت قدیمی نمیشوند.
۲. تابستان گرم و مرطوب آمریکایی (Wet Hot American Summer)
- کارگردان: دیوید وین
- بازیگران: پل راد، مایکل شوالتر، امی پولر
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۱
- امتیاز راتن تومیتوز: ۳۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
«تابستان گرم و مرطوب آمریکایی» فیلمی دیوانه کننده است. این کمدی پوچگرایانه قطعا مناسب همه نیست. فیلم پس از اکران در گیشه شکست خورد اما آنهایی که با آن ارتباط برقرار کردند و آن را درک نمودند، به گنجینهای طلایی از کمدی دست یافتند. این فیلم زاییده افکار دیوید وین و مایکل شوالتر است و داستان آن در طول یک روز و در یک کمپ تابستانی در دهه ۸۰ میلادی اتفاق میافتد و روایتی قابلقبول درباره عناصری مانند عشقهای طولانی مدت، شوخیهای عجیب و سقوط قریبالوقوع یک ماهواره فضایی عظیم است که میتواند به زندگی روی زمین پایان دهد. همه چیز فیلم خندهدار است. «تابستان گرم و مرطوب آمریکایی» به لطف بازیگران درخشان و رویکرد متفاوتش نسبت به سایر فیلمهای کمدی، به عنوان یکی از خندهدارترین فیلمهای تاریخ شناخته میشود.
۳. بابا هو تپ (Bubba Ho-Tep)
- کارگردان: دان کاسکارلی
- بازیگران: بروس کمپبل، اوسی دیویس، باب ایوی
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۲
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
فیلمهای دان کاسکارلی همیشه دارای طنزی غیرطبیعی هستند اما «بابا هو تپ» بدون شک خندهدارترین فیلم اوست. «بابا هو تپ» بر اساس داستان کوتاهی از نویسنده پرکار این ژانر، جو لنزدیل ساخته شده است و قصه بروس کمپبل و اوسی دیویس را در نقش دو مردی روایت میکند که در خانه سالمندان به دام افتادهاند و روزهای آخر عمر خود را با مومیایی که در سالن سرگردان است، میگذرانند. این پیرمردان معتقدند که به ترتیب الویس پریسلی و جان اف کندی هستند. آنها خلق و خویی تند دارند و به پوچی رسیدهاند و البته درگیری آنها با مومیایی فوقالعاده سرگرمکننده است. «بابا هو تپ» خندهدار و احمقانه به نظر میرسد اما در عین حال، یک ماجراجویی ترسناک خوب است که تماشای آن، دل و جرات میخواهد.
۴. مدرسه راک (School of Rock)
- کارگردان: ریچارد لینکلیتر
- بازیگران: جک بلک، میراندا کاسگراو، کوین کلارک
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۳
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
جک بلک تا قبل از این فیلم، نام خود را به عنوان یک بازیگر برجسته طنز جا انداخته بود اما فیلمنامه لینکلیتر برای «مدرسه راک» در واقع به بلک فرصتی داد تا از تمام استعدادهایش استفاده کامل کند و شخصیت ذاتا دوستداشتنی خود را بیشتر بروز دهد. توانایی موسیقایی بلک نقطه قوت فیلم است و ما از دانش و اشتیاق او برای موسیقی لذت میبریم. فیلمهای دیگری نیز سعی کردهاند تا نمونهای از کاراکتر خاص بلک را دوباره به تصویر بکشند و به درجاتی از موفقیت نیز رسیدهاند اما او در این فیلم خندهدار و دلچسب، در اوج دوران بازی خود و تکرارنشدنی است.
۵. گوینده: افسانه ران برگندی (Anchorman: The Legend of Ron Burgundy)
- کارگردان: آدام مککی
- بازیگران: ویل فرل، پل راد، کریستینا اپلگیت
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
شاید در قرن ۲۱ هیچ فیلمی به تاثیرگذاری این اثر نباشد. احتمالا بسیاری از مخاطبان هنوز هنگامی که نگاهشان به یک شیشه شیر میافتد یاد دیالوگ این فیلم میافتند: «شیر انتخاب بدی بود». «گوینده: افسانه ران برگندی» به طرز لذت بخشی دیوانهوار است و هنوز طراوت خود را حفظ کرده اما نکته جالب اینجاست که عوامل سازنده، اساسا کل داستان اصلی را تغییر دادند و طرح متفاوتی آفریدند (داستان اصلی به نام از خواب بلند شو ران برگندی، درباره گروهی از سارقان بانک بود). ویل فرل یکی از شخصیتهای بزرگ فیلم است. ران برگندی، متکبر، احمق، زن ستیز و در عین حال به طرز عجیبی دوست داشتنی است و احتمالا به عنوان بهترین خاطره این فیلم در ذهن مخاطبان ماندگار شده است. این اثر پر از شوخیهای فوقالعاده است و هر بار که آن را تماشا کنید، بهتر به نظر میرسد.
۶. دختران بدجنس (Mean Girls)
- کارگردان: مارک واترز
- بازیگران: تینا فی، لیندزی لوهان، آماندا سیفرید
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
تعداد زیادی از بازیگران برنامه پخش زنده شنبه شب، شانس خود را در دنیای فیلمهای سینمایی امتحان میکنند اما موفقیت در چنین مسیری اغلب سخت است. با این حال تینا فی در این زمینه هیچ مشکلی نداشت و «دختران بدجنس» را بر اساس کتاب ملکه زنبورها به زیبایی هر چه تمامتر نوشت. فی با درایت، طنز و بینش خاصش و با توجه به منبع مورد استفاده خود، یک کمدی کلاسیک درباره چگونگی رفتار کردن در فضای اجتماعی جهنمی معروف به دبیرستان ساخت. این اثر بسیار خاطره انگیز و خندهدار است. فیلم مسیر روایی سنتی را رها میکند و پیچ و خمهایی را ارائه میدهد که در قلمرو فرسوده طنز آن زمان، تازه بودند. کارگردانی مارک واترز، فیلمساز «جمعه دیوانهوار»، بسیار هوشمندانه بود، چرا که او به طور جدی اما نه خیلی جدی، دقیقا خود داستان اصلی را منعکس مینماید. دیالوگهای فی نیز با هوش و ذکاوت بالا و متناسب با شخصیتها نوشته شدهاند. شاید پس از گذشت بیش از یک دهه، با تماشای دوباره فیلم، جزئیات بیشتری را متوجه شوید و حقایق فیلم، شما را بیش از پیش متحیر کنند.
۷. شاون مردگان (Shaun of the Dead)
- کارگردان: ادگار رایت
- بازیگران: ادگار رایت، سایمون پگ، نیک فراست
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
فیلم خندهدار، به هر حال، خندهدار است اما مجموعه بسیار متنوعی از زیرشاخهها در ژانر کمدی وجود دارند و فیلم پیشرو ادگار رایت، «شاون مردگان» در کلاس خاص خودش قرار دارد. در «شاون مردگان» عناصری از ژانرهای ترسناک، کمدی و عاشقانه، در قالب یک فیلم عالی به نمایش درمیآیند. لازم نیست که حتما این فیلم را در یک ژانر خاص دستهبندی کنید و فقط باید از این اثر عالی لذت ببرید. فیلم به لطف بازیهای درخشان سایمون پگ و نیک فراست، فیلمنامهای از همین دو بازیگر و سبک سینمایی رایت، فوقالعاده خندهدار است. بسیاری از فیلمسازان کمدی به سادگی دوربین را بر روی بازیگران بامزه خود متمرکز میکنند و به آنها اجازه میدهند تا هر کاری میخواهند انجام دهند اما رایت از هر فرصتی برای گنجاندن یک شوخی در هر جای فیلم استفاده میکند. این مهارت، داستان اصلی را تا مرز واقعیت، ارتقا میدهد و یادآور آثار سینمای کلاسیک است. اگر همین فیلمنامه و بازیگران را داشته باشید اما رایت را به عنوان فیلمساز حذف کنید، قطعا مقدار زیادی از چیزی را که «شاون مردگان» را به یک فیلم بسیار خاص تبدیل کرده است از دست میدهید.
۸. تیم آمریکا: پلیس جهانی (Team America: World Police)
- کارگردان: تری پارکر
- صداپیشگان: تری پارکر، مت استون، الک بالدوین
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
تری پارکر و مت استون کارگردان و نویسنده فیلم گفته بودند که زمانی که عروسکها را در حال حرکت دیدند، از تصمیم خود برای ساختن «تیم آمریکا: پلیس جهانی» پشیمان شدند اما به هر حال، آن را تمام کردند. سازندگان سریال «پارک جنوبی»، چندان در خارج از حوزه مرکزی سریال کمدی خود کار نکردهاند اما اگر بخواهند چنین کاری را انجام دهند، بهترین اثر ممکن را میآفرینند. «تیم آمریکا» به طرز خندهداری به وقایع پس از ۱۱ سپتامبر و همچنین واکنش لیبرالها به ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش میپردازد. فیلم همه این موارد را بدون جهتدهی (بیش از حد) و به شکلی کاملا خندهدار انجام میدهد. لحن جدی و مرگبار قهرمانان اکشن فیلم، شوخیها را بسیار خندهدارتر میکند و تصمیم سازندگان برای الگوبرداری از ساختار فیلمهای اکشن مایکل بی، تصمیمی به جا و کاملا درست بود.
۹. بوس بوس بنگ بنگ (Kiss Kiss, Bang Bang)
- کارگردان: شین بلک
- بازیگران: کوربین برنسن، رابرت داونی جونیور، وال کیلمر
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۵
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
شین بلک به نوعی در پاسخ به کسانی که اعتقادی به فیلمهای کمدی نوآر نداشتند این فیلم را تولید کرد. طرح داستان «بوس بوس بنگ بنگ» تمام ظواهر یک نوآر سرسخت را دارد اما بلک با یک کمدی زننده و اجراهای بینظیر رابرت داونی جونیور و وال کیلمر مضمون آن را تغییر میدهد. این اثر از آن نوع فیلمهایی است که فقط کسی که قوانین فیلمنامه نویسی را به خوبی میداند میتواند آن را بسازد. شین بلک همان فرد است و کاملا میداند که چگونه قوانین را در هم بشکند. روایت و ساختار فیلم، جالب و جذاب است اما هرگز به یک نقطه ختم نمیشود. بلک در آن زمان جزو تازهواردان هالیوود بود اما باز هم خود را کارگردانی با اعتماد به نفس و مطمئن نشان میدهد و مخاطب احساس میکند که ساختن چنین فیلمی فقط از عهده او برمیآید.
۱۰. باکره ۴۰ ساله (The 40-Year-Old Virgin)
- کارگردان: جاد آپاتو
- بازیگران: پل راد، ست روگن، رومنی مالکو
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۵
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
جاد آپاتو به تنهایی چهره و ماهیت کمدی را برای چند سال در اواسط دهه ابتدایی قرن جدید تغییر داد و خون تازهای به آن تزریق کرد. جاد آپاتو در «باکره ۴۰ ساله»، به جای پرداختن به شوخیهای سطحی یا ساخت یک کمدی درام مفهومی، تغییری در این ژانر به وجود آورد. او به بازیگرانش اجازه میداد تا بداههپردازی کنند و در عین حال، قصد داشت تا به سبک جیمز بروکس، درام خاصی را به رشته تحریر درآورد. «باکره ۴۰ ساله» کل این روند را آغاز کرد (لازم به ذکر است که این فیلم بسیار مردانه بود) و هنوز امروزه به عنوان یک داستان فوقالعاده خندهدار شناخته میشود. انتخاب کاترین کینر به عنوان شخصیت اصلی زن، تصمیمی هوشمندانه بود این فیلم به شکلی عالی به دنیا یادآوری میکند که پل راد فردی بامزه است. آثار بعدی آپاتو از نظر کیفی، کمی ضعیفتر اما از نظر تجاری، موفق بودند، در حالی که «باکره ۴۰ ساله» از هر لحاظ خوش درخشید.
۱۱. بورات (Borat)
- کارگردان: لری چارلز
- بازیگران: ساشا بارون کوهن، پاملا اندرسون، کن دویتیان
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۶
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
بورات و ساشا بارون کوهن آنقدر به نظر مخاطبان امروزی آشنا هستند که آنها به سختی به یاد میآورند که این فیلم هنگام اکران، همگان را شگفتزده کرد. بعضیها با شخصیت بورات از سریال «علی جی» آشنا بودند اما بیشتر افراد از بورات و استعداد کوهن آگاهی نداشتند. این فیلم واقعا در هر صحنه حرفی برای گفتن دارد و به دلیل نه فقط چیدمان صحنهها، بلکه طرز تفکر و نحوه اندیشیدن کوهن، یک کمدی شگفتانگیز به حساب میآید. احتمالا همه ما خاطراتی از این فیلم در ذهن خود داریم. کیفیت این اثر هرگز حتی توسط خود کوهن نیز تکرار نشده است.
۱۲. ایدیوکراسی (Idiocracy)
- کارگردان: مایک جاج
- بازیگران: لوک ویلسون، مایا رادولف، تری کروس
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۶
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
«ایدیوکراسی» مایک جاج بهعنوان یک طنز طعنه آمیز در بحبوحه دوران بوش و یک داستان علمی تخیلی خندهدار و دور از ذهن درباره سرنوشت بشریت ساخته شد. همانطور که بعد از تماشای فیلم متوجه میشوید، جاج در آن موقع، از زمان خودش جلوتر بود. تماشای «ایدیوکراسی» در حال حاضر مانند نگاه کردن به آینده از دریچهای شیشهای است. «ایدیوکراسی» یک طنز گزنده درباره جامعه آمریکایی در بدترین حالت و احتمالا در صریح ترین حالت خود است. این فیلم هنوز خندهدار به نظر میرسد اما تماشای آن در این روزها سخت و دردناک است.
۱۳. تمام تلاشت را بکن: داستان دوی کاکس (Walk Hard: The Dewey Cox Story)
- کارگردان: جیک کاسدان
- بازیگران: جان سی رایلی، جنا فیشر، تیم میدوز
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۷
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
«تمام تلاشت را بکن» یک کمدی عالی تاریخی در ژانر بیوگرافیک و موزیکال است که اساسا تمام عاشقان این سبک را از خود بیخود میکند. این فیلم به شکلی واضح از آثار معاصری مانند «سر به راه باش» و «ری»، الهام گرفته است اما با گسترش طنز خود به تاریخ موسیقی آمریکا، پا را فراتر میگذارد. جان سی رایلی (مثل همیشه) شگفت انگیز است و آهنگها نیز به اندازه خود فیلم، جذاب هستند. این فیلم، با موسیقی و زندگی شوخی میکند و در هر دو زمینه بسیار موفق است.
۱۴. خیلی بد (Superbad)
- کارگردان: گرگ موتولا
- بازیگران: جونا هیل، ست روگن، مایکل سرا
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۷
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
«خیلی بد» از همان اولین باری که در سینماها اکران شد، به یک اثر کلاسیک بینظیر تبدیل گشت. فیلم کیفیتی فراتر از زمان و مکان داشت که یادآور کمدیهای متحول کننده و مهم تاریخ بود و بخش بزرگی از این موضوع به دلیل ماهیت شخصی فیلمنامه ست روگن و ایوان گلدبرگ است. آنها فیلمنامه را با الهام از تجربیات خود نوشتند. «خیلی بد» اساسا داستان دو دوست صمیمی دبیرستانی است که با این واقعیت مواجه میشوند که شاید به محض رفتن به دانشگاه، دیگر بهترین دوستان یکدیگر نباشند. این موضوع یک حقیقت است خیلی ها با آن روبهرو هستند اما در «خیلی بد» با طنز و شوخیهای زیاد به تصویر کشیده میشود. «خیلی بد» اساسا یک داستان عاشقانه بین جونا هیل و مایکل سرا است و آپاتو ماند سایر آثارش، به خوبی مضمون داستان منبع را بر روی صفحه به نمایش میگذارد. ناگفته نماند که اما استون اولین بار در «خیلی بد»، به مخاطبان معرفی شد.
۱۵. پلیس خفن (Hot Fuzz)
- کارگردان: ادگار رایت
- بازیگران: تیموتی دالتون، سایمون پگ، نیک فراست
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۷
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
ادگار رایت مطمئنا میتوانست دوباره فیلمی مشابه «شاون مردگان» را با پلیسها و با حضور مجدد سایمون پگ و نیک فراست تکرار کند اما این سه نفر برای ساخت چیزی کاملا متفاوت و کاملا جاهطلبانه دوباره گرد هم آمدند. این فیلم در درجه اول بر همان ترفندهای فوقالعاده «شاون مردگان» متکی نیست و در عوض، رایت فرصتی پیدا میکند تا مهارتهای متفاوت خود را بهعنوان یک فیلمساز به نمایش بگذارد. این اثر، فیلمی اکشن درباره پلیسهای بریتانیایی در یک شهر کوچک است. فیلم مثل «شاون مردگان» باز هم خندهدار است و رایت به شوخیهای خارج از عرف سینمایی ادامه میدهد اما داستان لایه دیگری از طنز را در خود جای داده است و به چندین سکانس اکشن ختم میشود که مشابه آن را قبلا هرگز ندیدهاید.
۱۶. برادران ناتنی (Step Brothers)
- کارگردان: آدام مککی
- بازیگران: ویل فرل، جان سی رایلی، کاترین هان
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۸
- امتیاز راتن تومیتوز: ۵۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
«برادران ناتنی» شاهکار آدام مککی است. فیلمهایی مانند «گوینده» و «شبهای تالادگا» عالی هستند اما «برادران ناتنی» کاملا در سطح دیگری است و احتمالا شما هم پس از چند بار تماشای آن، به این نتیجه میرسید. ویل فرل و جان سی رایلی نقش مردان بزرگسالی را بازی میکنند که نسبت به ازدواج والدینشان، به معنای واقعی کلمه مانند بچهها رفتار میکنند. فیلمنامه کمی حساس است و شکی نیست که بازیگران در بسیاری از قسمتها بداههپردازی میکنند اما «برادران ناتنی» کاملا بینقص است. بازیگران فوقالعاده هستند، لحن و ریتم داستان به طرز شگفتانگیزی تغییر میکند و با این حال، فیلم به نوعی برخی از جنبههای واقعا محسوس خانواده را به خوبی بررسی میکند. سکانسی در فیلم وجود دارد که در آن، رایلی لباس یک زن و فرل لباس نازیها را به تن میکنند تا مشتریان جدید را از خرید خانه منصرف کنند.
۱۷. در بروژ (In Bruges)
- کارگردان: مارتین مکدونا
- بازیگران: برندن گلیسون، کالین فارل، رالف فاینس
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۸
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
مارتین مکدونا، نمایشنامه نویس مشهور، «در بروژ» را به عنوان اولین فیلم خود در سال ۲۰۰۸ ساخت. فیلم کمی خشن است و نگاهی متفاوت به کمدی جنایی دارد و با یک شوخی ساده بین دو قاتل ایرلندی با بازی برندن گلیسون و کالین فارل شروع میشود و به نوعی حرفه کاری آنها را احیا میکند. فیلم در ادامه و به سرعت به چیزی شبیه تراژدی، میل میکند. شاید در تعریفی دقیقتر و مناسبتر برای اولین فیلم یک کارگردان اهل تئاتر، باید بگوییم که «در بروژ» مانند تماشای ماسکهای تراژدی و کمدی است. فیلم، داستانی دلخراش، خندهدار و غیرعادی درباره غم، گناه و رستگاری دارد و در خیابانهای بروژ روایت میشود. به مرور زمان، سکانسهای تیراندازی و کشت و کشتار و خونریزی افزایش مییابند و مکدونا نیز به خوبی تا نقطه اوج فیلم، شما را با خود همراه میکند و در نهایت و حتی وقتی که قلب شما را میشکند، به نوعی یک لبخند تلخ بر روی صورتتان مینشاند.
۱۸. فراموش کردن سارا مارشال (Forgetting Sarah Marshall)
- کارگردان: نیکولاس استولر
- بازیگران: جیسون سیگل، کریستن بل، میلا کونیس
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۸
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
بدیهی است که کمدیهای رمانتیک نیز در این فهرست جای دارند و «فراموش کردن سارا مارشال» یکی از بهترینهای این زیرژانر به حساب میآید. همکاران جاد آپاتو پس از مدتی شاخه شاخه شدند و شروع به ساخت فیلمهای خود کردند و نیکولاس استولر نیز یکی از آنها بود که این فیلم دلپذیر و صمیمانه را کارگردانی کرد. فیلم خندهدار و لذتبخش است و همین ویژگیها است که آن را خاص جلوه میدهد اما علاوه بر اینها، به طرز شرورانهای خشن است و سکانس ابتدایی تمام عیار مشهور آن (با حضور سیگل) نیز گواهی بر این موضوع است. فیلم پیچ و خمهای غیرمنتظره زیادی دارد و سیگل و نیکولاس استولر، مرزهای بین کمدی و درام را مانند فیلم «نامزدی پنجساله» محو میکنند اما این اثر به لطف روایت نسبتا فشرده و مضمون مهمش، یک پله بالاتر است. جا دارد اشاره کنیم که کریستن بل بهترین و ارزشمندترین بازیگر این فیلم است.
۱۹. ابری با احتمال بارش کوفته قلقلی (Cloudy with a Chance of Meatballs)
- کارگردانان: فیل لرد، کریس میلر
- صداپیشگان: بیل هیدر، آنا فاریس، اندی سمبرگ
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۹
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
چگونه میتوان یک کتاب نازک کودکانه را به یک کمدی الهام بخش تبدیل کرد؟ «ابری با احتمال بارش کوفته قلقلی» بدون شک یکی از بهترین انیمیشنهای کمدی است. فیلم هیچ ترسی از مطرح کردن مضامین عجیب ندارد و گاهی کاملا آزاردهنده است (صحنه فرار از گلوله برفی) اما به هر حال اثری فوقالعاده به حساب میآید و مفاهیم بسیار مهمی در بطن کمدی جالبش دارد. این فیلم به دلایل مختلفی در این فهرست قرار میگیرد اما دلیل اصلی احتمالا این باشد که این انیمیشن تنها فیلم تاریخ است که از طنزی مشابه فیلم «به موسپورت خوش آمدید» استفاده میکند.
۲۰. خبرچین (The Informant)
- کارگردان: استیون سودربرگ
- بازیگران: مت دیمون، ملانی لینسکی، اسکات باکولا
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۹
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۴ از ۱۰
استیون سودربرگ در مدت زمان بیش از یک دهه، کمدیهای بزرگ ساخته است که قطعا «خبرچین» یکی از بهترینهای آنها محسوب میشود. سودربرگ و نویسنده، اسکات زیبرنز، فیلمی را ساختند که فیلمسازان دیگر (در صورت اقدام) احتمالا آن را به سبک درامهای ارین بروکوویچ بسازند و این داستان واقعی را به شکلی مسخره روایت کنند. مت دیمون در نقش مارک ویتاکر، وجهه جدیدی از هنر خود را نمایش میدهد. او یک افشاگر سازمانی یا به نوعی یک خبرچین است که بسیار احمقتر از آن چیزی است که خودش فکر میکند. این فیلم احتمالا بهترین خط روایی تاریخ سینما را دارد، زیرا اقدامات ویتاکر با افکار عجیب و غریب، پر پیچ و خم و خندهدارش که اغلب مستقیما با کاری که انجام میدهد در تناقض است، در هم میآمیزند. این فیلم، اثری فوقالعاده، بیعیب و نقص و از ابتدا تا انتها پرهیجان است. «خبرچین» نشان میدهد که استیون سودربرگ یکی از بهترین فیلمسازان ژانر کمدی است.
۲۱. مکگروبر (MacGruber)
- کارگردان: جورما تاکون
- بازیگران: ویل فورت، جسپر کول، برندون تراست
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۴۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۶ از ۱۰
این فیلم، طبق روال، نباید موفق میشد. بسیاری از مخاطبان هنگام معرفی آن برای اولین بار، داستان آن را فاقد پتانسیل لازم برای تبدیل شدن به یک فیلم سینمایی میدانستند اما عوامل سازنده راهی برای ساختن یک کمدی درخشان +۱۷ سال پیدا کردند که به طور کامل از تمام پتانسیل ویل فورت استفاده میکند (با شنیدن نام این فیلم، دیالوگ معروف فورت به ذهن خطور میکند: فقط به من بگو از جونم چی میخوااای؟) و در عین حال، کاری میکنند تا این شخصیت، یک انسان سطحی به نظر برسد. «مکگروبر» ترکیبی مبتکرانه از سبک اکشن دهه ۸۰ میلادی با کمدی خشونتآمیز است و برخی از سکانسهای جنجالی آن، نه تنها جزو بهترین صحنههای طنز قرن بیست و یکم، بلکه جزو خندهدارترین صحنههای تاریخ سینما هستند.
۲۲. اسکات پیلگریم در برابر دنیا (Scott Pilgrim vs. The World)
- کارگردان: ادگار رایت
- بازیگران: مایکل سرا، مری الیزابت وینستد، کریس ایوانز
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
ادگار رایت بعد از ساخت آثاری مانند «پلیس خفن» و «شاون مردگان»، فیلم طنز بعدی خود را بر اساس اقتباسی مستقیم از داستان «اسکات پیلگریم در برابر دنیا» کارگردانی کرد. این اقتباس از کمیکبوکهای محبوب برایان اومالی نیز قطعا به اندازه ساخت دو فیلم قبلی سخت بود. فیلم ترکیبی از ژانرهای کمدی، اکشن و عاشقانه است و مجموعهای از ستارگان سینما از جمله آنا کندریک، اوبری پلازا، بری لارسون و کریس ایوانز در آن، نقشآفرینی میکنند. رایت این فیلم را به سبک خاص خود کارگردانی کرد و صحنههای طنز آن را با ویرایش سریع و تصاویر گرافیکی در هم آمیخت و اثری عجیب آفرید که همه عناصر متفاوت آن، به خوبی با هم هماهنگ هستند.
۲۳. تاکر و دیل در برابر شیطان (Tucker and Dale vs. Evil)
- کارگردان: الی کریگ
- بازیگران: آلن تودیک، تایلر لابین، کاترینا بودن
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
وقتی صحبت از کمدی ترسناک به میان میآید، فیلمهای بسیاری به ذهن میرسند اما تعداد کمی از آنها واقعا موفق بودهاند. گاهی اوقات وحشت فیلم، خنده را بر لبان مخاطبان خشک میکند و در مواقع دیگر، خنده، تنش و ترس فیلم را میکاهد اما در فیلمی مانند «تاکر و دیل در برابر شیطان»، خنده و آدرنالین ناشی از ترس، به صورت یکسان مخاطب را در این سمفونی سینمایی هیجانانگیز تحت تاثیر قرار میدهند. ژانر وحشت و کمدی یک ساختار سینمایی مشترک دارند و همه چیز به طراحی صحنه، لحن فیلم و نحوه رسیدن به نقطه عطف بستگی دارد و در «تاکر و دیل در برابر شیطان»، شما نمیتوانید حدس بزنید که همه این عناصر به کجا ختم میشوند. آلن تودیک و تایلر لابین دو برادر هستند که فقط سعی دارند تا جایی برای استراحت و آرامش در جنگل برای خود درست کنند اما گروهی از دانشجویان کالج سر میرسند و آنها را با قاتلان روانی اشتباه میگیرند و پس از آن، شاهد قتل عام و هرج و مرجی بیپایان هستیم.
۲۴. اون یکیها (The Other Guys)
- کارگردان: آدام مککی
- بازیگران: ویل فرل، آدام مککی، مارک والبرگ
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
چه کسی میتوانست حدس بزند که مارک والبرگ به یکی از بهترین همبازیان ویل فرل تبدیل شود. پس از سه فیلم مشترک، کاملا مشخص است که این زوج عجیب و غریب، ترکیبی طلایی هستند. آدام مککی و همکارانش وجهه کمدی بازی والبرگ را به خوبی تشخیص دادند. والبرگ قبلا در «قلب هاکبی» و «رفتگان» اجراهایی نیمهکمدی داشت که هیچ کدام به سطح فیلم «اون یکیها» در سال ۲۰۱۰ نمیرسند که در آن، والبرگ و فرل دو افسر پلیس هستند که سعی دارند علیرغم نتایج افتضاحشان، به کارآگاهان برتر نیویورک تبدیل شوند. فیلم مسیر زندگی کاری والبرگ را تغییر داد (پس از یک دهه، بسیاری او را به خاطر فیلمهای کمدیاش میشناسند) و این فیلم به دلایل متعدد یکی از خندهدارترین فیلمهای تاریخ است. هماهنگی و شیمی غیرمنتظره والبرگ و فرل به مثابه سوخت کمدی پوچگرایانه مککی است. مککی هنرمندی است که به خوبی میداند که چگونه یک طنز با کاراکترهای احمق و در عین حال، هوشمند بسازد و در راستای نمایش این مضمون، شاید هیچ نمونهای بهتر از صحنه ابتدایی «اون یکیها» نباشد، جایی که دواین جانسون و ساموئل الجکسون در یک سکانس فراموش نشدنی و مسخره، لحن جالب و خندهدار فیلم را تعیین مینمایند و مخاطب را برای ۹۰ دقیقه خنده بیوقفه آماده میکنند.
۲۵. ساقدوشها (Bridesmaids)
- کارگردان: پل فایگ
- بازیگران: کریستینا ویگ، ملیسا مک کارتی، مایا رادولف
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۲
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۰ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
شما میتوانید با یک خط مستقیم «باکره ۴۰ ساله» را به «ساقدوشها» وصل کنید. هر دو توسط جاد آپاتو تهیه شدهاند و او دوباره پس از شش سال، ژانر کمدی را با بداههپردازی و داستانی فرهنگی و البته متناسب با تغییر ذائقه و علاقه مخاطبان، مورد عنایت قرار داد. کریستن ویگ فیلمنامهای درباره گروهی از زنان نوشت، آپاتو تهیهکننده آن شد و پل فایگ آن را کارگردانی کرد و در نهایت یک اثر موفق تولید شد. «ساقدوشها» مانند برخی دیگر از فیلمهای آپاتو، تغییر و و تحولات شخصیتها را به نمایش میگذارد و همچنین یک جریان پنهان دراماتیک قوی در بطن خود دارد. این فیلم، داستانی درباره دوستی و روابط است و همین موضوع، فیلم را نه تنها خاطره انگیز، بلکه ماندگار میکند. امیدواریم اشتباه برداشت نکنید. صحنههای طنز «ساقدوشها» فوقالعاده هستند و این اثر یک فیلم خندهدار است که در آن شاهد اجرای فوقالعاده پویای ویگ، مایا رادولف و رز بایرن هستیم. موقعیتها و خط داستانی فیلم بامزه است اما احساسات آنها، واقعی هستند. این فیلم، ملیسا مک کارتی را به عنوان یکی از بامزهترین بازیگران هالیوود و یک ستاره مطرح کرد. بسیاری از کارگردانان سعی کردند از سبک این فیلم تقلید کنند اما هیچ کدام نتوانستند همان حال و هوا و کیفیت را بازسازی نمایند.
۲۶. فرانسیس ها (Frances Ha)
- کارگردان: نوآ بامباک
- بازیگران: مایکل زگن، آدام درایور، گرتا گرویک
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۲
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
قبل از «فرانسیس ها»، سبک و طرز تفکر نوآ بامباک، کارگردان فیلم، کمی مالیخولیایی بود. فیلمهایی مانند «گرینبرگ» یا «ماهی مرکب» و «نهنگ» مطمئنا لحظات طنزی درون خود داشتند اما به شیوهای افسرده کننده، تجارب انسانی را بررسی میکردند. با این حال، «فرانسیس ها»، فیلمی جذاب و شاد با بازی گرتا گرویگ است. این فیلم، داستانی لذت بخش از اواخر دهه ۲۰ میلادی و پر از پیچ و خم است و به زیبایی و در قالب تصاویر سیاه و سفید روایت میشود و باز هم تجربیات بشری را به تصویر میکشد اما این بار رویکرد شادتری دارد.
۲۷. خیابان جامپ شماره ۲۱ (۲۱Jump Street)
- کارگردانان: فیل لرد، کریس میلر
- بازیگران: جونا هیل، چنینگ تیتوم، داستین انگوین
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۲
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
کارگردانان، کریستوفر میلر و فیل لرد مثل همیشه، طرحی به ظاهر ناکارآمد را انتخاب کردند تا آن را به بهترین فیلم ممکن تبدیل کنند. «خیابان جامپ شماره ۲۱» در واقع داستانی کمدی درباره دو دوست واقعی، با بازی زوج هماهنگ و برجسته جونا هیل و چنینگ تیتوم است. طنز و شوخیها به شدت خندهدار هستند اما عامل موفقیت فیلم را میتوان این دانست که این اثر نه تنها کلیشهها را هجو میکند، بلکه یک پیوند واقعی بین جنکو و اشمیت برقرار مینماید. مضمون داستان درباره دو دوست است که متوجه میشوند دیگر نوجوانان دبیرستانی نیستند و باید روی پای خود بایستند.
۲۸. این آخرشه (This Is the End)
- کارگردانان: ست روگن، ایوان گلدبرگ
- بازیگران: ست روگن، جیمز فرانکو، جونا هیل
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۳
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
تیم آپاتو کمکم و تدریجا از ژانر کمدی فاصله گرفت و در ادامه، اتفاق عجیبی افتاد. آپاتو و همکاران او ارتباط خود را با کمدی قطع نکردند، بلکه تکامل یافتند. آنها شروع به ساخت فیلمهای متفاوت و جدیدی کردند و در این راه، سلیقههای مختلف مخاطبان را در نظر گرفتند. ست روگن و ایوان گلدبرگ فعالیت چشمگیر کارگردانی خود را با فیلم خندهدار و دیوانه کننده «این آخرشه» در سال ۲۰۱۳ شروع کردند. پیش فرض فیلم، عجیب به نظر میرسد. این فیلم، داستانی تخیلی است که در آن، روگن، جیمز فرانکو و دیگر بازیگران مشهور نقش خودشان را بازی میکنند و در تلاش هستند تا آخرالزمانی قریبالوقوع را پشت سر بگذارند. «این آخرشه»، در عمل، شگفت انگیز به نظر میرسد و یک کمدی فانتزی جالب و جذاب است. بازیگران به شیوهای فوقالعاده، نقش شخصیتهای خود را بازی میکنند و روگن و گلدبرگ در پشت دوربین مهارت بیش از حد خود را نشان میدهند و ریتم خندهدار فیلم را بدون افت، حفظ میکنند. با این حال، نقطه قوت «این آخرشه»، تمایل روگن و گلدبرگ به افراط در طرح داستان است. هیچ تلاشی برای پر کردن شکاف بین سلیقههای مختلف مخاطبان دیده نمیشود. برای مثال، در صحنهای، یک غول شیطانی به تصویر کشیده میشود که سعی دارد ست روگن و جی باروشل را که در تلاش برای رسیدن به بهشت هستند، گیر بیاندازد. پس از آن و در صحنه پایانی، شاهد گروهی از پسران خیابانی هستیم. این عدم تناسب، جذاب است اما هر سکانس به نوعی با سکانس قبلی مطابقت دارد. فیلم «این آخرشه»، دیوانهوار و شاد است.
۲۹. آنچه در سایهها انجام میدهیم (What We Do in the Shadows)
- کارگردانان: تایکا وایتیتی، جمین کلمنت
- بازیگران: جاناتان براگ، تایکا وایتیتی، جمین کلمنت
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
تایکا وایتیتی، کارگردان «ثور: رگناروک» و جمین کلمنت، در «آنچه در سایهها انجام میدهیم»، ژانر خونآشامان را با عناصری گستاخانه و آشنا ترکیب میکنند. در عمق حال و هوای نیوزلندی این موجودات شبگرد، موارد خندهداری وجود دارند که بدون شک بازی وایتیتی در نقش ویاگو در به چشم آمدن آنها، تاثیرگذار است. او یک خونآشام رمانتیک ویکتوریایی سنتی است که یک تیم مستندساز را به دنیای مردگان راهنمایی میکند. کلمنت نیز به عنوان یکی از شخصیتها ایفای نقش مینماید. او ولادیسلاو، یک خونخوار وحشی شمشیرباز است و در کنارش، جانی براگ قرار دارد که نقش یک خونآشام دوستدار راک را بازی میکند. آنها گروهی از مردگان در فضایی غیرمعمول هستند و شخصیتهای دیگری نیز در طول مسیر وارد این جمع میشوند. وایتیتی و کلمنت به سنت داستانهای خونآشامان پایبند هستند و در عین حال، آن را زیر و رو میکنند. شوخیهای بصری و فیزیکی فیلم با دیالوگهای کوتاه و تک خطی همراه است. عناصر کمدی فیلم با صحنههای اکشن و داستانی غافلگیرکننده و غنی درباره هیولاهایی که در خیابانهای نیوزلند پرسه میزنند، به خوبی ترکیب میشوند.
۳۰. فیلم لگو (The LEGO Movie)
- کارگردانان: فیل لرد، کریس میلر
- صداپیشگان: کریس پرت، ویل آرنت، الیزابت بنکس
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
حتی اگر از طرفداران لگو نیستید، «فیلم لگو» را تماشا کنید که کاملا جادویی، خندهدار و همچنین به طرز شگفت انگیزی شیرین و تخیلی است. درست است که این فیلم سرآغاز تولید آثاری افتضاح بود (مانند فیلم «ایموجی») اما این مسئله، تقصیر استودیوها است که در درک جادوی منحصر به فرد لرد و میلر ناکام ماندند. این فیلم نه تنها خندهدار است، بلکه به طرز جالبی، عنصر فرد برگزیده را تغییر میدهد تا یک شخصیت قدرتمند ارائه نماید. فیلم، به مخاطب این پیام را منتقل میکند که به دنبال چیزهای خاصی در وجود خودش بگردد و منتظر یک اتفاق یا پیشگویی ویژه نباشد. از کاراکترهای جالب این فیلم، میتوان به تمساحهایی با کلاه پلیس اشاره کرد.
۳۱. نگهبانان کهکشان (Guardians of the Galaxy)
- کارگردان: جیمز گان
- بازیگران: جیمز گان، کریس پرت، دیو باتیستا
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
شکی نیست که «نگهبانان کهکشان» در ۵، ۱۰ یا ۲۰ سال آینده به یکی از تاثیرگذارترین فیلمهای این دوران تبدیل خواهد شد. جیمز گان به عنوان نویسنده و کارگردان توانست یک ماجراجویی فضایی وحشیانه بسازد که متعلق به دنیای سینمایی مارول است و مضمونی واقعا احساسی دارد و به طرز شگفتانگیزی، بامزه است. این فیلم مانند یک معجزه به نظر میرسد و تعادل مناسبی بین منطق و تخیل دارد و در اصل میتوان آن را به طور منطقی یک کمدی در نظر گرفت. طنز فیلم بیشتر از هر جایی در سکانس اوج فیلم، مشهود است که در آن، نگهبانان اصلی کهکشان مجبور به همکاری با یکدیگر میشوند و تصمیم میگیرند تا تمام منیتها و خصلتهای مغرورانه خود را کنار بگذارند. زمانبندی داستان بیعیب و نقص است اما راز موفقیت فیلم، اجراهای گروه بازیگران است. هیچکدام از آنها نمیدانستند که در یک کمدی بازی میکنند و همین موضوع باعث میشود تا واکنشها و دیالوگهای آنان بسیار جالبتر شود. قطعا اهمیت و جذابیت این اثر، به مرور زمان افزایش مییابد.
۳۲. هتل بزرگ بوداپست (The Grand Budapest Hotel)
- کارگردان: وس اندرسون
- بازیگران: رالف فاینس، بیل مورای، تیلدا سوینتون
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
سبک خاص وس اندرسون مطمئنا مناسب همه نیست اما مقاومت در برابر جذابیت «هتل بزرگ بوداپست» دشوار است. «هتل بزرگ بوداپست» با اجتناب از داستانهای بچهها یا خانوادهها، یک روایت تودرتو را مطرح میکند و ماجراهای ناگوار یک نگهبان هتل و لابیمن او را روایت مینماید که در طول ماجراجویی خود، با شخصیتهای مختلفی مواجه میشوند. فیلم به بهترین شکل ممکن ساخته شده است و اندرسون به خوبی از مهارت خود به عنوان یک فیلمساز استفاده میکند تا طنز خاصی به اثر تزریق نماید. این فیلم ریتم تندی دارد و در عین حال، کاملا غنی و پرمحتوا است. «هتل بزرگ بوداپست» ماند یک کیک لایهای است که هر تکه آن از تکه قبلی خوشمزهتر است.
۳۳. مایک جادویی دو ایکس لارج (Magic Mike XXL)
- کارگردان: گریگوری جیکوبز
- بازیگران: چنینگ تیتوم، مت رابر، جو مانگانیلو
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۵
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۶ از ۱۰
مایک جادویی یک کاراکتر شگفتانگیز متفکر با خصوصیات خاص شخصیتهای سودربرگ بود اما این شخصیت در دنباله گریگوری جیکوبز، «مایک جادویی دو ایکس لارج»، متفاوت و در نوع خود، برازنده و برجسته است. این فیلم در راستای سرگرم کردن مخاطب، از اضطراب وجودی این شخصیت میکاهد و نتیجه دقیقا همان فیلم شاد و راضیکنندهای است که احتمالا اکثر مخاطبان از فیلم اول انتظار داشتند. چنینگ تیتوم بار دیگر به عنوان شخصیت اصلی در این فیلم حضور دارد و از جذابیت و استعداد کمدی و البته مهارت رقص خود بهره میبرد. مککانهی از حضور در این دنباله، امتناع کرد اما اکثر بازیگران برجسته فیلم اول، در این اثر ظاهر میشوند. «دو ایکس لارج» بدون داشتن رقابتی جاهطلبانه مانند فیلم اول، به جشنی پرشور درباره پیوند برادری و کمک به یکدیگر تبدیل میشود. دیالوگها و سبک راه رفتن و تمام چیزهای جو مانگانیلو نیز در این فیلم خندهدار است. «مایک جادویی دو ایکس لارج» فیلمی سراسر خنده و شادی و پر از رقص و آواز است.
۳۴. جاسوس (Spy)
- کارگردان: پل فایگ
- بازیگران: ملیسا مک کارتی، جیسون استاتهام، رز بایرن
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۵
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
«جاسوس» در ظاهر مانند یک فیلم اکشن کمدی خندهدار اما یکبار مصرف با حضور ستاره تازهکار آن زمان، ملیسا مک کارتی به نظر میرسد اما در عمل، یک فیلم موثر است و با نگاهی به گذشته، متوجه میشویم که این اثر یکی از تماشاییترین کمدیهای چند سال اخیر به حساب میآید. مک کارتی در نقش یک کارمند پشت میزنشین و مقید سیا بازی میکند که وقتی همکار او، بردلی فاین (جود لاو) ابرجاسوس فوقالعاده، ظاهرا به قتل میرسد، مجبور به حضور در خط مقدم میشود. فایگ به نوعی نهایت بهره را از این داستان جذاب میبرد و فیلمی زیبا و هیجان انگیز میسازد. در نهایت معلوم میشود که سوزان کوپر یا همان مک کارتی، خودش جاسوسی فوقالعاده توانا است. ریک فورد با بازی جیسون استاتهام نیز یکی از شخصیتهای اصلی فیلم است. صادقانه بگوییم که استاتهام هرگز بهتر از این نبوده و فیلم پر از اجراهای عالی بازیگران کمدی مانند رز بایرن، میراندا هارت و پیتر سرافینوویچ است.
۳۵. ستاره پاپ: هرگز متوقف نشو (Popstar: Never Stop Never Stopping)
- کارگردانان: جورما تاکون، آکیوا شفر
- بازیگران: اندی سمبرگ، آکیوا شفر، جورما تاکون
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۶
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
«ستاره پاپ: هرگز متوقف نشو» فیلمی است که میتوان آن را بارها و بارها تماشا کرد. این شاهکار کمدی از آکیوا شفر و جورما تاکون، شرح حال یک ستاره پاپ و یکی از اعضای سابق یک گروه موسیقی است. فیلم مانند مستندی درباره کیتی پری یا جاستین بیبر به نظر میرسد. بنابراین رویکردی جدی به داستان مضحک این شخصیت دارد. جملات طنز بیشمار و لحظات کمدی خاصی در طی فیلم وجود دارند که با هر بار دیدن فیلم، بهتر به چشم میآیند. آهنگها خندهدار و فوقالعاده جذاب هستند و همین ویژگی موجب میشود تا از تماشای این اثر، خسته نشوید اما آنچه که واقعا «ستاره پاپ» را به فیلمی شایسته تبدیل میکند، مضمون آن است. در این فیلم، شخصیت اصلی سمبرگ قراردادی را برای پخش موسیقی خود از طریق یخچال و فریزرها امضا میکند اما جدا از این موضوع، «ستاره پاپ» داستانی بسیار واقعگرایانه درباره دوستی است.
۳۶. مردان خوب (The Nice Guys)
- کارگردان: شین بلک
- بازیگران: راسل کرو، رایان گاسلینگ، انگوری رایس
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۶
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
هیچ کس مانند شین بلک، ناامیدی و بدبینی، شوخ طبعی زننده و اکشن پویا را با هم ترکیب نمیکند. «مردان خوب» که ارتباطی خاص با کمدی عالی دیگر بلک، «بوس بوس بنگ بنگ» دارد، زوج عجیب دیگری را معرفی میکند که وارد دنیای مرگبار و درهم و پیچیدهای از اسرار و خیابانهای پر زرق و برق لس آنجلس میشوند. این بار بلک به همراه رایان گاسلینگ و راسل کرو به لس آنجلس دهه ۷۰ میلادی سفر میکند. این دو، کارآگاهانی خصوصی هستند که این بار به طور مشترک، روی یک پرونده کار میکنند. فیلمنامه بلک بسیار پویا و روان است و فیلم با فیلمبرداری عالی فیلیپ روسلوت و طراحی لباس کیم بارت، مانند یک فستیوال بصری به نظر میرسد. خندههای مخاطبان به لطف گاسلینگ و کرو هرگز متوقف نمیشود. آنها به طرزی جالب به یکدیگر توهین میکنند و با هم درگیر میشوند و خود را کاملا وقف داستان میکنند.
۳۷. ثور: رگناروک (Thor: Ragnarok)
- کارگردان: تایکا وایتیتی
- بازیگران: کریس همسورث، کیت بلانشت، تایکا وایتیتی
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۷
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
در طول سالهای گذشته و به خصوص از زمان اکران «مرد آهنی» و حضور رابرت داونی جونیور و آغاز عصر دنیای سینمایی مارول، هیچ کمبودی از لحاظ فیلمهای ابرقهرمانی خندهدار وجود نداشته است اما هیچ کس نتوانسته یک کمدی ابرقهرمانی کامل و بینقص مانند آنچه تایکا وایتیتی در ماجراجویی دیوانهوار بین کهکشانیاش، «ثور: رگناروک» ساخت، تولید کند. «رگناروک» به طور مشخص از جنس فانتزیهای پر جنب و جوش قدیمی با حضور یک کاراکتر شیطانصفت در راس کار و مانند یک کارتون تماشایی در یک روز تعطیل است که به سبک وایتیتی و با پشتوانه بودجه کلان یک شرکت بزرگ مانند استودیو مارول ساخته شد. این فیلم به اندازه دیگر فیلمهای دنیای سینمایی مارول، اثری عجیب و غریب است. کشف مهارتهای کمدی کریس همسورث یکی از لذتبخشترین شگفتیهای هالیوود در سالهای اخیر است و وایتیتی به او اجازه میدهد تا در کنار دیگر بازیگران بسیار جذاب فیلم، آزادانه وجهه طنز خود را بروز دهد. کیت بلانشت، جف گلدبلوم، تسا تامپسون و مارک روفالو همگی از دیگر افراد حاضر در این فیلم هستند که مهارت و هنر خود را به عنوان یک بازیگر درجه یک به نمایش میگذارند. «رگناروک» تمایل کمی به ساختن جهان یا اسطوره منحصر به فرد خود دارد و فیلمی نادر در دنیای سینمایی مارول است که اثری مستقل محسوب میشود و از ابتدا تا انتها کاملا سرگرمکننده است.
۳۸. لوگان خوششانس (Logan Lucky)
- کارگردان: استیون سودربرگ
- بازیگران: آدام درایور، چنینگ تیتوم، دنیل کریگ
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۷
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
احتمالا میتوان استدلال کرد که فیلمهای اوشن، کمدی هستند اما آنها را در دسته فیلمهای سرقتمحور قرار دادیم، وگرنه در این لیست جای میگرفتند اما فیلم فوقالعاده استیون سودربرگ در سال ۲۰۱۷، «لوگان خوششانس» را قطعا میتوان یک کمدی دانست. این فیلم که شباهت خاصی به فیلمهای اوشن دارد، درباره دو برادر است که قصد سرقت پول از یک مسابقه ماشینی در کارولینای شمالی را دارند. چنینگ تیتوم و آدام درایور نقش این دو برادر را بازی میکنند و بازی دنیل کریگ نیز در نقش یک دزد گاوصندوق به نام جو بنگ بسیار خاص و منحصر به فرد است. همه چیز از ابتدا تا انتها خندهدار به نظر میرسد و فیلم، نمونه دیگری از تطبیق پذیری سودربرگ با ژانرهای مختلف است.
۳۹. شب بازی (Game Night)
- کارگردانان: جان فرانسیس دیلی، جاناتان گلدستاین
- بازیگران: جسی پلمونز، جیسون بیتمن، ریچل مکآدامز
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۸
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
«شب بازی» یک کمدی فوقالعاده و با طراوت است. کارگردانان، جان فرانسیس دیلی و جاناتان گلدستاین با الهام از فیلمهای دیوید فینچر، کمدی خود را با احساس خطر و اضطرار آغشته میکنند و تنش کل اثر را افزایش میدهند. صحنههای اکشن فیلم که تضادی خاص با نورپردازی ملایم آنها دارند واقعا هیجان انگیز هستند. عوامل سازنده در واقع، سبک را بر ماهیت کار ترجیح میدهند. فیلمنامه مارک پرز کاملا پر از تعلیق به نظر میرسد و داستانی درباره چندین قاتل است که حتی یک نقطه مشترک کوچک هم ندارند. جسی پلمونز شخصیت اصلی و مورد توجه کل فیلم است اما هر بازیگری که فرصتی پیدا کند، خوش میدرخشد. «شب بازی» یک کمدی با بودجه متوسط است که استودیوها باید آثار بیشتری مشابه آن بسازند.
۴۰. بازدارندگان (Blockers)
- کارگردان: کی کانن
- بازیگران: جان سینا، لزلی مان، آیک بارینهولتز
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۸
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۲ از ۱۰
حضور جان سینا در این فیلم، یک موهبت است. او کشتیگیر کاریزماتیکی بود که به یک ستاره سینما تبدیل شد. قطعا او در ژانر اکشن فوقالعاده است اما بازیگر بهتری در ژانر کمدی محسوب میشود و فیلم «بازدارندگان» اثباتی بر این ادعا است. جان سینا در این فیلم به کارگردانی کی کانن، (نویسنده «آوازخوان حرفهای» و «۳۰ راک») در کنار لزلی مان و آیک بارینهولتز بازی میکند. این سه نفر والدینی هستند که متوجه میشوند دختران نوجوانشان تصمیمی جنجالی و دردسرساز گرفتهاند و آنها نیز هر کاری بتوانند انجام میدهند تا جلوی عملی شدن این تصمیم را بگیرند. امروزه داستان این فیلم شاید در ظاهر، ایده بدی به نظر برسد و چندان جذاب نباشد اما فیلم به واسطه کارگردانی کانن، به داستانی گرم و صمیمانه درباره محدودیتهای بیحد و حصر عشق والدین و مرزبندی آنها تبدیل میشود. عوامل سازنده در یک تصمیم عاقلانه، در فیلمنامه «بازدارندگان» به سه نوجوان داستان (با بازی گیدئون آدلون، کاترین نیوتن و جرالدین ویسواناتان) به همان اندازه والدین توجه میکنند و این امر موجب میشود تا «بازدارندگان» یک کمدی درباره سواستفاده از تمایلات جنسی نوجوانان نباشد، بلکه به خوبی به مبحث تمایلات جنسی بپردازد. این فیلم مانند کمدیهای سطحی متوسط نوجوانانه معمولی نیست و از فیلمنامه گرفته تا اجرای بازیگران، همه چیز عالی است. «بازدارندگان» در تمام مراحل خود، شما را جذب میکند.
۴۱. بوکاسمارت (Booksmart)
- کارگردان: اولیویا وایلد
- بازیگران: کیتلین دیور، بینی فلدستاین، دایانا سیلورز
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۹
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
کمدیهای نوجوانانه بخشی محبوب و قدیمی از سینمای کمدی هستند و داستانی درباره دو دوست که سعی دارند تا شخصیت خود را بهتر درک کنند، یک زیرشاخه کلاسیک در خود این زیرژانر است. اولیویا وایلد در سال ۲۰۱۹ اولین کارگردانی خود را با فیلم «بوکاسمارت» و با برداشتی تازه از یک داستان بسیار آشنا تجربه کرد و اثری دوست داشتنی و خندهدار آفرید. «بوکاسمارت» فیلمی صمیمانه برای همه اقشار است و در آن، کیتلین دیور و بینی فلدستاین در نقش دو دوست دبیرستانی بازی میکنند که متوجه میشوند همه فرصتهای خود را در راستای شیطنتهای دبیرستانی از دست دادهاند و تصمیم میگیرند که در شب مهمانی فارغالتحصیلی و قبل از این که مسیر آنها از یکدیگر جدا شود، یک حرکت هیجانانگیز انجام دهند. هرج و مرج زیادی در فیلم وجود دارد. در طی فیلم، شاهد یک انیمیشن استاپ موشن غیرمنتظره، یک قاتل سریالی و تعداد انگشت شماری صحنه دراماتیک هستیم که بیشتر از آنچه که انتظارش را دارید شما را متاثر میکند. وایلد اعتماد به نفس و تسلط قابل توجه خود را در اولین تجربه کارگردانیاش نشان میدهد. «بوکاسمارت» دارای بازیگرانی فوقالعاده است. در این فیلم علاوه بر هماهنگی و شیمی عالی فلدستاین و دیور، شاهد نقشآفرینی بینظیر بازیگران مکملی مانند بیلی لرد و اسکایلر گیسوندو هستیم.
۴۲. تیری در تاریکی (Long Shot)
- کارگردان: جاناتان لوین
- بازیگران: ست روگن، شارلیز ترون، دایان رافائل
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۹
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
شارلیز ترون و ست روگن در فیلم کمدی رمانتیک جاناتان لوین، زوج کاملا عجیبی هستند. نقطه قوت واقعی «تیری در تاریکی» میزان عمق داستان و احساسات آن است که به خوبی در بین شوخیهای آشکارش، پنهان میشود. روگن در سومین فیلمش با لوین (بعد از «۵۰/۵۰» و «دیشب») در نقش یک روزنامهنگار سیاسی دردسرساز بازی میکند که دوباره با عشق دوران کودکی خود و پرستارش در آن زمان (ترون) ارتباط برقرار میکند که حالا اتفاقا وزیر امور خارجه شده است. ترون به عنوان یک بازیگر برنده اسکار، بارها و بارها ثابت کرده که قادر به بازی در هر ژانری است اما به هر حال، تطابق و راحتی بیش از حد او در کمدی ست روگن تعجبآور است. این دو، هماهنگی فوقالعادهای به عنوان یک زوج طناز و عاشق دارند که همین عنصر، «تیری در تاریکی» را به اثری زیبا تبدیل میکند. این فیلم ارزش این را دارد که بارها و بارها تماشایش کنید و آن را به دوستان و اطرافیانتان معرفی نمایید. شما پس از هر بار تماشای «تیری در تاریکی»، بیشتر و بیشتر عاشق این اثر میشوید. این کمدی، فیلمی در بالاترین سطح ممکن است. «تیری در تاریکی» یک طنز عاشقانه با احساسی خوب است که به خوبی زیر لایه مباحث سطحی را میشکافد و داستانی شخصیت محور و کاملا خندهدار ارائه میدهد.
۴۳. چاقوکشی (Knives Out)
- کارگردان: رایان جانسون
- بازیگران: دنیل کریگ، آنا د آرماس، کریس ایوانز
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۹
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
رایان جانسون کارگردانی دنباله فیلم «جنگ ستارگان» را در کارنامه خود دارد و آن فیلم درخشان، فقط نامزد اسکار بهترین فیلمنامه اصلی شد. «چاقوکشی» یکی از سرگرمکنندهترین فیلمهای چند سال اخیر است. این اثر، فیلمنامهای عالی دارد و جانسون داستان را به عنوان یک معمای قتل شروع مینماید و سپس فیلم به یک اثر مهیج سوق پیدا میکند و در نهایت به یک معمای دیگر ختم میشود. در این فیلم، هیچ لحظهای تلف نمیشود و هر صحنه، اطلاعات بیشتری درباره شخصیتها و داستان، در اختیار مخاطب قرار میدهد و طنز فیلمنامه در سرتاسر داستان، لایهبندی شده است. این فیلم همه چیز دارد: هیجان، ریخت و پاش و خنده. «چاقوکشی» نه تنها یکی از بهترین کمدیها، بلکه یکی از بهترین فیلمهای قرن جدید است.
۴۴. پالم اسپرینگز (Palm Springs)
- کارگردان: مکس بارباکوف
- بازیگران: اندی سمبرگ، کریستین میلیوتی، کمیلا مندز
- تاریخ انتشار: ۲۰۲۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
«پالم اسپرینگز» نه تنها یکی از بهترین کمدیهای قرن، بلکه یکی از بهترین آثار رمانتیک است. این فیلم به لطف فیلمنامه بینظیر اندی سیارا، ریتمی جذاب دارد و اجرای بازیگران اصلی آن، اندی سمبرگ و کریستین میلیوتی، فوقالعاده است. این اثر به عنوان یک کمدی، برداشتی خندهدار از مفهوم لوپ زمانی ارائه میدهد و همچنین به عنوان یک فیلم عاشقانه، بسیار خوب عمل میکند. در «پالم اسپرینگز»، کاراکترهای سمبرگ و میلیوتی در تلاش برای ایجاد یک رابطه عاشقانه هستند و همه این اتفاقات در حالی رخ میدهد که آنها در یک روز خاص گیر کردهاند و آن را بارها و بارها زندگی میکنند. اما نقطه قوت «پالم اسپرینگز» مضمون داستانش به حساب میآید که درباره رشد شخصیتی است و این پیام را منتقل میکند که شما نمیتوانید هر کاری را به تنهایی انجام دهید. کمدیهای کمی وجود دارند که شما را از ابتدا تا انتها بخندانند و در عین حال، کاری کنند تا به برخی از بزرگترین سوالات زندگی خود فکر کنید و «پالم اسپرینگز» چنین اثری است.
منبع: collider