با موفقیت فیلمی مانند «همه چیز همه جا به یکباره» (Everything Everywhere All at Once) که به طرز هوشمندانهای ژانر علمی-تخیلی و کمدی را در هم آمیخت، توقع مخاطبان از فیلمهای کمدی بالا رفت و دیگر آنها به فیلمهای کمدی معمولی اکتفا نمیکنند. تاریخ سینما مملو از آثار کمدی جذابی است که از مرزهای زمین فراتر رفته و از فضا به عنوان مکانی برای پرداختن به مضامین خندهدار استفاده کردهاند. قطعا چنین فیلمهای کمدیای را نمیتوان جزو آثار معمولی دانست و تماشایشان هم خالی از لطف نخواهد بود. چه فیلمهای کلاسیک خانوادگیای مانند «وال ای» را در نظر بگیریم یا فیلمهای کمدی و جالبی مانند «توپهای فضایی»، به نظر میرسد فضا یکی از بامزهترین مکانهایی است که میتوان به ساختن فیلمی در آن فکر کرد. اگرچه بسیاری از فیلمهای کمدی تلاش کردهاند تا این کار را به نحو احسن انجام دهند، اما تنها بهترین فیلمهای کمدی که در فضا ساخته شدهاند قادرند مخاطبان را بارها و بارها بخندانند.
۱. باربارلا (barbarella)
- کارگردان: روژه وادیم
- بازیگران: جین فوندا، جان فلیپ لا، مارسل مارسو
- تاریخ انتشار: ۱۹۶۸
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۴ از ۱۰۰
سالها قبل از اینکه جنگ ستارگان فضا را به مکانی محبوب برای ساخت فیلمها تبدیل کند، «باربارلا» توانست این کار را با تلفیق ژانر تخیلی و کمدی انجام دهد. این فیلم داستان شخصیت اصلی را روایت میکند که در سراسر کهکشان به گشت و گذار میپردازد تا جلوی دانشمند شروری را که میخواهد از اشعهی مرگبار خود برای انتشار شر در جهان استفاده کند بگیرد.
جین فوندا بازیگر اصلی فیلم توانست بازی فوقالعاده سرگرم کننده و مهیجی را ارائه کند. «باربارلا» که تا حدی با اقتباس از سریالهای فضایی قبل از خود ساخته شده بود، توانست ژانر تخیلی و کمدی را به خوبی در هم آمیزد و مخاطبان را به وجد بیاورد.
۲. ستاره تاریک (Dark Star)
- کارگردان: جان کارپنتر
- بازیگران: دن اوبانون
- تاریخ انتشار: ۱۹۷۴
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۶ از ۱۰۰
اندکی قبل از اینکه جان کارپنتر به یکی از بهترین کارگردانان فیلمهای ترسناک تبدیل شود، فیلم کمدی علمی-تخیلی خودش را ساخت که به گونهای به روایت داستانی در فضا پرداخته بود. «ستاره تاریک» داستان مجموعهای از فضانوردان را روایت میکند که به یک ماموریت فضایی رفتهاند اما چندی نمیگذرد که درمییابند باید به مبارزه با یک موجود فضایی بپردازند.
اگرچه بودجه و محدودیتهای فیلم باعث شد که «ستاره تاریک» از سایر فیلمهای کارپنتر متفاوت باشد، اما با این وجود، این فیلم توانست به نحو هوشمندانهای ژانر علمی-تخیلی و کمدی را با هم در هم آمیزد. اگرچه «ستاره تاریک» در نوع خود بسیار خنده دار است، اما به عنوان نقطهی آغازی برای ساخت سایر فیلمهای مطرح کارپنتر که در ژانر متفاوتی ساخته شدند عمل کرد و باعث شد که او بتواند ارزش خود را به عنوان یک کارگردان مطرح ثابت کند.
۳. کاوشگران (Explorers)
- کارگردان: جو دانته
- بازیگران: اتان هاوک، آماندا پیترسون، جیمز کرامول
- تاریخ انتشار: ۱۹۸۵
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۲ از ۱۰۰
کاوشگران که در آن اتان هاوک جوان هم به ایفای نقش پرداخته تمام ویژگیهای یک فیلم کلاسیک دههی ۸۰ را داراست هر چند یکی از آن فیلمهایی است که به شدت دست کم گرفته شده است. فیلم به روایت داستان پسر بچهای میپردازد که دوست دارد فضانورد شود و در این راه دوست مخترعش به او کمک میکند تا به کهکشانی دیگر برود.
این فیلم در زمان خود آنقدر جذاب بود که بسیاری فکر میکنند نتوانسته به جایگاهی که شایستهاش بوده دست پیدا کند. در حالی که این فیلم یک فیلم خنده دار است، شگفتیهای موجود در فضا را نیز به مخاطب نشان میدهد و از این طریق او را به وجد میآورد.
۴. راهنمای مسافران مجانی کهکشان (The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy)
- کارگردان: گارت جنینگز
- بازیگران: سم راکول، مس دف، زویی دشانل
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۵
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۰ از ۱۰۰
این فیلم که با اقتباس از مجموعهای کمدی علمی-تخیلی کلاسیک داگلاس آدامز ساخته شده، در نوع خود فیلمی بینظیر بود. لحظاتی قبل از نابودی کامل زمین، مردی توسط یکی از دوستانش به فضا فرستاده میشود تا بتواند جدیدترین نسخه از کتابش را به رشتهی تحریر دربیاورد.
این فیلم که میتوان طنز منحصربهفرد آدامز را در جای جای آن مشاهده کرد، از شوخیهای احمقانه تا سکانسهای واقعا خنده دارش کاری میکند که بعد از تماشایش دیگر نتوانید آن را از خاطر ببرید. بنابراین حتی اگر طرفدار فیلمهای خنده دار هم نیستید بد نیست که به خاطر پس زمینهی جذابی که این فیلم از کهکشان به نمایش گذاشته تماشایش کنید.
۵. توپهای فضایی (Spaceballs)
- کارگردان: مل بروکس
- بازیگران: بیل پولمن
- تاریخ انتشار: ۱۹۸۷
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۵۶ از ۱۰۰
«توپهای فضایی» که در بین فیلمهای مل بروکس، رتبهی بالایی را به خود اختصاص داده، فیلمی بود که میتوانست به یک فرنچایز تمام عیار تبدیل شود. در واقع «توپهای فضایی» که به «جنگ ستارگان» بیشباهت نیست، داستان یک فضانورد را دنبال میکند که برای نجات شاهزاده خانم محبوبش از دست یک امپراتوری شیطانی به یک سفر دور و دراز میرود.
بروکس را میتوان استاد فیلمهای اقتباسی دانست اما او در این فیلم به واسطهی تلفیق ژانرهای کمدی و علمی-تخیلی توانست پای را فراتر بگذارد و فیلمی بینظیر را تولید کند. تقلید عناصر داستانی «جنگ ستارگان» کار آسانی است، اما مضامین کمدیای که فیلم در خود جای داده بود در نوع خود بدیع و تازه به نظر میرسیدند.
۶. تئاتر علوم مرموز ۳۰۰۰ (Mystery Science Theater 3000: The Movie)
- کارگردان: جیم مالون
- بازیگران: مایکل جی نلسون، کوین مورفی
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۶
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۰ از ۱۰۰
«تئاتر علوم مرموز ۳۰۰۰» یکی از سریالهای تلویزیونی محبوب دههی ۱۹۹۰ بود بنابراین تصمیم گرفته شد که فیلمی هم از روی داستانش ساخته شود.
جویی که فردی معمولی است پس از تیراندازی دکتر فورستر شرور، در فضا زندانی شده و مجبور میشود همراه با دوست رباتش فیلمهای ترسناک نگاه کند. در کل این فیلم توانست در زمان خود به فیلم محبوبی تبدیل شود و مخاطبان زیادی برای خودش دست و پا کند.
۷. جنگاوران اختر ناو (Starship Troopers)
- کارگردان: پل ورهوفن
- بازیگران: کاسپر ون دین، دینا میر، جیک بیزی
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۷
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۷ از ۱۰۰
کارگردان این فیلم، پل ورهوفن در ساختن کمدیهای هوشمندانه تبحر خاصی دارد بنابراین داستانی که او در رابطه با مجتمع نظامی-صنعتی موجود در فیلم «جنگاوران اختر ناو» ارائه داد توجه بسیاری از بینندگان را جلب کرد. این فیلم درباره گروهی از سربازان جوان است که برای مبارزه با بیگانگان حشره مانندی که در کهکشان زندگی میکنند راهی سفری دور و دراز میشوند.
مانند همهی فیلمهای پل ورهوفن، سربازان اختر ناو پیامهایی همانند نقش فاشیسم و دولتهای خارجی در بروز استعمار را به مخاطب گوشزد میکردند. در ظاهر، به نظر میرسید که این فیلم یک فیلم اکشن ساده است، اما طنز منحصربهفردی که در خود جای داده بود توانست آن را از هر نظر متمایز کند. علاوه بر طنز، میتوان در فیلم «جنگاوران اختر ناو» شاهد صحنههای تلخ و خشنی هم بود که بر زیبایی فیلم افزودهاند.
۸. جست و جوی کهکشانی (Galaxy Quest)
- کارگردان: دین پاریزو
- بازیگران: تیم آلن، سیگورنی ویور، درل میچل
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۹
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۰ از ۱۰۰
جنگ ستارگان تنها فرنچایز فضاییای نبود به شدت مورد توجه مخاطبان قرار گرفت زیرا «جست و جوی کهکشانی» را هم میتوان فیلمی از این دست دانست. این فیلم داستان بازیگران یک برنامهی تلویزیونی علمی-تخیلی را روایت میکند که ربوده شده و وارد یک ماجراجویی فضایی واقعی میشوند. فیلم «جست و جوی کهکشانی» به واسطهی طنز و شوخیهای هوشمندانهاش، توانست به چیزی فراتر از یک تقلید عادی تبدیل شود و طرفداران زیادی برای خود دست و پا کند.
همچنین علاوه بر طرفداران خود فیلم که از طنز فوقالعاده آن لذت میبردند، طرفداران فرنچایز «جنگ ستارگان» هم بدشان نمیآمد نیم نگاهی به این فیلم بیندازند، هر چند در کل این فیلم فقط یک ماجراجویی فضایی احمقانه و سرگرم کننده است که همه میتوانند از تماشایش لذت ببرند.
۹. نگهبانان کهکشان (Guardians Of The Galaxy)
- کارگردان: جیمز گان
- بازیگران: کریس پرت، وین دیزل، لی پیس
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۴
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۲ از ۱۰۰
اگرچه دنیای سینمایی مارول از همان اولین روزهای آغاز به کارش به طنز و مضامین کمدی اهمیت زیادی میداد، اما «نگهبانان کهکشان» اولین فیلمی بود که به طور کاملا جدی چنین مضامینی را با داستانش تلفیق کرد. این فیلم داستان یک گروه جنایتکار فضایی را دنبال میکند که باید با هم متحد شوند تا جلوی شروری را که میخواهد در جهان بلوا به پا کند بگیرند.
نگهبانان کهکشان به نحو هیجان انگیز و خنده داری باعث شدند که هویت دنیای سینمایی مارول که در آن زمان هنوز شکل نگرفته بود به تدریج ساخته شود. در آن زمان هنوز هیچکدام از قهرمانان امروزی دنیای مارول حضور نداشتند اما این فیلم توانست به تنهایی یکه تاز میدان شود و از این جهت میتوان آن را شایستهی تقدیر دانست.
۱۰. وال ای (Wall-E)
- کارگردان: اندرو استنتون
- بازیگران: بن برت، الیزا نایت، فرد ویلارد
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۸
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۳ از ۱۰۰
فیلمهای پیکسار معمولا به خاطر توانایی شگفت انگیزشان در ترکیب طنز و صحنههای رمانتیک شناخته شدهاند و «وال ای» را میتوان یکی از بهترین فیلمهای این استودیو دانست. این فیلم به روایت داستان یک ربات جمع آوری کنندهی زباله میپردازد که در زمین پساآخرالزمانی تنها زندگی میکند، اما در نهایت ربات دیگری به او کمک میکند تا مجددا حیات را به زمین بازگرداند و زمین را به محلی قابل سکونت تبدیل کند.
با اینکه به راحتی میتوان احساسات و طنز موجود در فیلم را درک کرد اما در نهایت بیشتر سکانسهای فیلم هیچ دیالوگی ندارند. با این حال وال ای به راحتی میتواند لبخند را بر لبانتان بیاورد و یک قهرمان دوست داشتنی را به شما معرفی کند.
منبع: screenrant